Nostalgia kembali di bulan Ramadan

 

 

Nostalgia kembali di bulan Ramadan

 

Sedar tak sedar, tak lama lagi kita akan menyambut kembali bulan Ramadan, bulan yang penuh dengan keinsafan….. bila tibanya bulan ni.. semua orang akan tertunggu- tunggu.. bestnyeee..maklumlahh.. selain dari puasa disiang harinyaa.. time buka tu paling nikmat tak terkataa..

 

Tapi bukan itu yang aku nak coretkan…Cuma yang aku terkenang apabila tibanya bulan puasa ni saat bersama arwah ayah yang telah pergi dua tahun yang lepas. Ini merupakan puasa yang kedua aku tidak lagi bersama dengan ayah..

 

Apa tidaknya, sebagai anak bongsu daripada tujuh adik beradik, aku sebenarnya agak rapat dengan ayah. Bukan kerana manja.. tp kerana anak dia yang lain sudah berkerja dan mempunyai rumah tangga masing-maing.. so yang kat rumah time  tu aku sorang je leee..

 

Bila timeee puasa ni kepala aku kembali teringat saat bersama arwah ayah ketika menyambut Ramadan.

 

Semasa di sekolah rendah aku teringatkan kami bersama- sama jalan kaki mengharungi ladang getah untuk bersembahyang terawih..

 

Dengan hanya berlampu suluh.. kami berjalan sejauh 3 kilomoter untuk sampai ke surau yang hanya bernyalakan pelitaa…

 

Walaupun time tu aku rasa sangat malas apabila ayah mengajak   ke surauu tapi dek kerana kesian kan dia jalan kesorangan dalam hutan.. aku tetap ikutt..

 

Time berbuka lagii lee. Ayah mesti akan pastikan  kami akan berbuka dengan hidangan yang lengkap..dan time bersahur.. dia akan kejutkan ank-anak dia sampai bangun walaupun hanya dia seoarang sahaja yang berselera makan di waktu sahur..

 

Nostalgia bersama tidak pernah kulupakan… Bagaimanapun sedikit terasa dalam hati ialah ayah tidak sempat merasakan hasil titik peluhnya untuk membesarkan aku kerana pemergiaanya di tahun akhir pengajian aku di Universiti..

 

Alhamdulilah, dengan berkat doanya serta Ibu tercinta aku berjaya dengan apa yang aku hasratkan dalam hidup..

 

Kenangan bersama ayah tidak ku lupa sehinga ke akhir hayat ………

 

Alfatihah untuk ayahhhh……

 

 

3 Comments

3 thoughts on “Nostalgia kembali di bulan Ramadan

  1. Zai, Takziah untuk ayah,..

  2. kiambang

    =) Semoga Ayah awk ditempatkan ditempat org2 yg beriman…n selamat menjalani ibadat puasa..walaupun arwah dah pergi banyak lg perkara yg awk boleh buat untuk arwah

  3. humaira

    Ayah… the one and the only one.. bila ada mungkin terkadang kita jarang menghargai… bila tiada baru tersedar, we miss him a lot.. couldn’t imagine how can i live without someone named ‘ayah’.. ayah saya masih ada.. tapi kadangkala selalu juga berselisih pendapat.. maklum, ayah panas baran dan cepat melenting orangnya.. kerap kali terguris dengan kerenahnya.. tapi bila terjumpa post begini, tiba2 terfikir, apa sangat la kekurangan ayah jika nak di bandingkan dengan pengorbanan2 yg dilakukan.. jasa2 yg di taburkan utk besarkan anak-anaknya.. Allah.. lupanya manusia.. esok hari jadi ayah saya.. doakan beliau.. dan doakan semoga saya masih mampu menabur bakti sebelum salah seorang dari kami kembali ke pangkuanNya..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: