Nik Aziz Nik Mat, tokoh yang tiada peganti

Ada dikalangan orang Kelantan terasa sugul. Sugul bukan Pas tidak boleh memerintah Malaysia, tetapi “moyok” kerana pemimpin kesayangan mereka Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat membuat keputusan untuk tidak lagi memegang jawatan Menteri Besar Kelantan.

Tanpa berselindung, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, 87 merupakan pemimpin yang aku sangat hormati. Kerjaya aku sebagai wartawan menyebabkan hubungan ‘personal” aku dengan pemimpin itu wujud.

Aku bukan mengkagumi kerana dia pemimin Pas, Pas hanya sebuah logo. Tidak semestinya orang yang menyokong Pas itu direct ke syurga, tetap aku mengkagumi tokoh ini kerana perjuangan Islam dengan mennggunakan platform parti hijau.

 

ketika sesi wawancara berlangsung

ketika sesi wawancara berlangsung

 Malah orang Umno sendiri menghormati pemimpin ini, malah menjelaskan agak sukar untuk parti biru itu menembusi Kelantan selagi mana Nik Aziz masih berada di tampuk pemerintahan.

Seperti yang kita ketahui, beliau merupakan seorang pemimpin sangat sederhana, dan seboleh-bolehnya mahu mengikut sunah Rasulullah sebanyak mungkin dalam kehidupannya.

Malah beliau menamatkan perkhidmatan sebagai MB selama 23 tahun adalah kerana bersamaan dengan tempoh nabi Muhammad SAW berdakwah.

Walaupun berjawatan Menteri Besar, beliau seboleh-boleh tidak mahu menggunakan jawatan itu untuk kepentingan peribadi walaupun perkara itu menjadi haknya. Contoh dia tidak mengambil elaun rumah yang beliau perolehi kerana tidak menduduki rumah khas(JKR10).

solat zuhur di pejabatnya

solat zuhur di pejabatnya

Ketika ditanya perkara itu Tok Guru hanya menjawab” Ambo doh ada rumah, buat apa nak bayar lagi pada rumah ambo, kalau betul sekalipun itu duit ambo, ambo nak duit(hasil) itu ambo tu diakhirat kelak”. Mana ada orang tak gile duit?,tetapi itu lah realitinya.

Bagi penduduk Pulau Melaka, bukanlah perkara yang sukar untuk berjumpa dengan beliau.Jika berhajat bertemu dengannya, datanglah bersolat jemaah di masjid yang diwakafkan itu. Malah beliau seringkali kelihatan tidur keletihan di celah-celah masjid tanpa kemudahan seorang pemimpin besar.

Apapun, seperti mana manusia lain, adakalahnya melakukan kesalahan, Nik Aziz antara orang yang “pongoh”.

Bagi wartawan termasuk aku sendiri, bukanlah susah untuk provoke beliau sehinga mengeluarkan perkataan pelik dan dikatakan agak over. antara perkataan yang pernah diucapkan ‘cilaka, ‘bodoo’ dan sebaganya.Ini kelemahan Tok Guru yang sukar diatasinya.

Tiga hari sebelum PRU 13 yang lalu, aku sempat mengadakan wawancara di pejabatnya di SUK, iaitu hari hari terakhir beliau menjadi MB yang disandangnya sejak 23 tahun yang lalu.

Agak teruja memadangkan itu pertama kali aku berada di dalam bilik rasmi dan mengadakan wawacara ekslusif tanpa ditemani setiausaha politiknya, Ini bermakna jawapan yang diberikan adalah iklhas dari hatinya.

Soalan2 yang aku tanya adalakalanya keras tetapi dijawab dengan tatatertib.Antaranya menganai jawatan MB

“Tok Guru pernah mahu Tun Mahatdir meletak jawatan kerana lama sangat, bagaimana dengan Tok Guru” antara soalan yang ditanya tetapi dijawab tanpa emosi.

” Anta boleh ambik gambar anak sembayang di bilik ini” kata Nik Aziz kepada aku sejurus selesai sesi soal jawab membayangkan beliau mahu merakamkan foto itu terakhir sebelum mengakiri tugasan rutinya di Kota Darul Naim.

Nik Aziz Nik Mat

Nik Aziz Nik Mat

Selepas PRU13 dan keputusan memihak kepada Pas Kelantan, Nik Aziz telah memutuskan untuk tidak meneruskan jawatan MB dan menyerahkan kepada Ahmad Yakob.

Apa yang teruja, Tok Guru menjelaskan keputusannya dibuat 3 hari sebelum hari pengudian. Ini bermakna hari yang aku mengadakan interview!!.

Mungkinkah kata2 aku mengenai jawatan MB yang disandangnya itu diambil kira dalam membuat keputusan itu?wallahualam.
Selamat berehat Tok Guru!!

Advertisements
Categories: Uncategorized | 3 Comments

Post navigation

3 thoughts on “Nik Aziz Nik Mat, tokoh yang tiada peganti

  1. Boh, soalan mu tu hok wat dia pikir nak resign tu. Mu nie membuatkan oghe Pas manghoh tau. Kawe teringin nak baca kisah percintaan dan pernikahan mu, cepatlah tulih boh…

  2. alolah la pali, tak da cintan cintun yang ini…..pakai kawin gitu jee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: