malaysia kearah sistem dua parti

pertembungan antara parti demokrat dan repulican bukan suatu yang asing bagi amerika syarikat…

pertebungan brack obama dan miss clinton sudah mencapai peringkat akhir.john macchain dari parti republican hanya menungu masa siapa pencabarnya dalam menentukan hal tuju seterusnya bagi negara terbesar penjajah ini. penentuan ini akan memebuktikan adakah dasar yang dipegang selama ini akan terus dilaksana ataupun diubah mengakikut acuan presiden yang baru.

obama yang diketahu mempunyai latar belakang yang menarik. pernah tingal bersama ayah angkatnya di indonesia. denagn itu tidak mustahil presiden amerika syarikat nanti boleh fasih bertutr dalam bahasa melayu.

bagi miss clinton pula, pengaruh suaminya yang pernah menjadi tonggak america menguatkan hujah bahawa beliau merupakan calon yang mempunyai pengaruh yang besar.

bagi john maccain pula tidak banyak yang diperkatan mengenainya. namun calon ini juga mempunyai perwatakan yang berlainan dan lebih teratur dari segi perjlanan karear politiknya.

apa yang parti persaingan anatara calon kedua parti ini menjadi lebih sengit menjelang jun nanti.

adakah senario itu akan terjadi di malaysia. barisan rakyat menentang barisan nasional. senario tersebut tidak musathi berlaku jika melihat situasi politik sejak kebelakangan ini. bn seperti yang diketahui sudah mempunyai barisan yang dianggotai 17 komponen dibawahnya.

namum apa yang menarik kehadiran barisan rakyat ini membuatkan iklim politik malaysia seakan-akan berubah. barisan rakyat yang setakat ini dianngotai oleh dap, pas dan keadilan sudahpun menyelesaikan beberapa perkara dalam penubuhan pakatan tersebut.

ekoran daripda itu, kedenganran juga di timur malaysia iparti- parti di negeri sabah dan sarawak yang tidak bersefahaman dengan bn sudah mula membuka mata dan memeperdebatkan isu tersebut. dan tidak mustahil dalam sedikit masa lagi pakatan rakyat akn dianggotai oleh parti dari negeri borneo ini.

perjalanan pakatan rakyat ini sudah nampak pada awalnya, ini ekoran daripda kesepakatan barisan ini untuk tidak berlawan anatar satu sama lain.kecuali beberap kerusi yang gagal di selesaikan sebelum pilihanraya.

namun hakikatnya, pancaroba untuk melaksankan bukannya perkara yang mudah. dengan idologo dan pendektan yang berbeza, pas dap dan keadilan perlu mencari formula yang baik jika mereka berhajat mahu melaksanakan misi besar ini.

apa yang pasti kehadiran pakatan rakyat ini sekligus merubah lanskap politik malaysia. dengan penaklukan 4 negeri serta mengekalkan negeeri cik siti wan kembang, kehadiran pastinya tidak lagi dipandang remeh oleh barisan nasional.

perkembangan ini pastinya akan sesuatu yang menarik.mungkinkan pada sutau hari nanti kita kan melihat senario sebagaimana pertandingan merebut jawatan presiden amerika syarikat berlaku di tanah air kita. sama- sama kita saksikan.

Advertisements
Categories: Uncategorized | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: